Ninguna Poesia sense Política / En memòria del nostre amic i company Octavi Comeron

Image

 

 

En memòria del nostre amic i company Octavi Comeron.
La Vanguardia 27.01.2013, pàg.47.

CAT:
Ninguna Poesia sense Política

Octavi Comeron i Graupera (Mataró, 1965- Barcelona, 2013) 
Artista, investigador, professor i activista

Després de gairebé un any i mig de batalla, la matinada del 22 de gener el seu cos va dir prou.
Qui el va conèixer de prop sap que ell encarnava com ningú la dita de “cap poesia sense política”.
Entre el seu treball artístic cal destacar, entre d’altres, “La fàbrica transparent”, “Blue-collar Suite: Lear’s Song” i “La balada del valor d’ús”, que componen una trilogia sobre la colisió entre els ordres simbòlic i productiu des de diversos aspectes de la producció contemporània. El seu treball artístic ha estat presentat en exposicions nacionals i internacionals com “Word is Work” (Galeria Kwadrat, Berlín, 2010), “Una Fàbrica, una Màquina, un Cos” (La Panera, Lleida, i MUAC, Mèxic DF, 2009); “Glaskultur” (Koldo Mitxelena de Sant Sebastià, i La Panera, Lleida, 2006), o “Outsourcing” (Institut Internacional d’Arts Visuals, Londres, 2002). És autor de també de diversos articles i de l’assaig Art i  postfordisme: Notes des de la Fàbrica Transparent (Trama, 2007). Va ser un dels impulsors del projecte ‘Academy Commons’, una eina de connexió d’espais de producció i recerca de coneixement sorgida de la presa de consciència respecte a les transformacions i conflictes que estan tenint lloc en l’educació avançada.
Sempre preocupat per la generació del debat, com a forma intel·ligent de creuar mirades i trobar respostes, Octavi Comeron ha treballat defensant els processos crítics de reflexió col·lectiva, alhora que explorant la pròpia noció d’allò comú. Poc partidari de les certeses, sabia que tota crítica havia d’incloure una anàlisi sobre la pròpia mirada. Conscient com era de la rellevància de la transparència, entesa com a ‘forma de legislar sobre el visible i l’invisible’,  la seva obra va discòrrer al voltant dels usos de la noció d’art, sobre el sistema productiu i la funció de les imatges, i sobre la pràctica artística com a pràctica alhora estètica i política.
L’Octavi es movia en el mar de fons, explorant el per què de les ones, encuriosit i generós, compartint allò que trobava. Les seves reflexions es cuinaven a foc lent i durador, exquisides, com ell sempre feia les coses. Amic de la conversa lenta, acompanyada de cervesa i ducados,  sempre va voler esbrinar els processos que fan possible les coses. Així, les seves aproximacions a qüestions com la condició del treball artístic, l’estàtus de les obres d’art en una societat de mercaderies, o la naturalitat amb que es presenta la despossesió cultural, han esdevingut, poc a poc, com feia ell les coses, referències per a molts de nosaltres, els vells i els joves.
El seu compromís amb el teixit artístic no només passava per la seva participación activa en la Comissió Executiva de l’AAVC i en la Fundació AAVC-Hangar, d’on era patró, sinó també per la seva constant tasca en plataformes col.lectives d’acció i reflexió social. La seva labor també s’extenia a la docència, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i a l’Escola Bau.
L’Octavi ja no hi és. I es fa estrany perquè sempre hi era quan calia.
Adéu company, navega com vulguis que sempre tindràs un port amic. Gràcies per haver mantingut aquells secrets que fan possible l’amistat, la intimitat; i també per escriure aquells textos inacabats, oberts, com a tu t’agradava, treballs que has iniciat i dels quals no sabem si estarem a l’alçada d’acabar.
Adéu amic, trobarem molt a faltar la teva mirada sobre el món, sobre les arts i sobre nosaltres. Confiem haver entès la darrera lliçó d’enteresa i optimisme que ens vas regalar.
“O. Abril, M. Anson, T. Badia, J.L. Marzo, M. Romaní, Q. Tarrida, en nom de tots els seus amics.”

La seva web: http://www.octavicomeron.net/

El seu blog: http://lafabricatransparent.blogspot.com.es

Projecte ac_: http://academycommons.net
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
CAST:
En memoria de nuestro amigo y compañero Octavi Comeron.
La Vanguardia 27.01.2013, pàg.47.

Ninguna Poesía sin Política


Octavi Comeron i Graupera (Mataró, 1965- Barcelona, 2013)
Artista, investigador, profesor y activista

Después de casi un año y medio de batalla, la madrugada del 22 de enero su cuerpo dijo basta.
Quién lo conoció de cerca sabe que él encarnaba como nadie el dicho de “ninguna poesía sin política”.
Entre su trabajo artístico hay que destacar, entre otros, “La fábrica transparente”, “Blue-collar Suite: Lear’s Song” y “La balada del valor de uso”, que componen una trilogía sobre la colisión entre los órdenes simbólico y productivo desde varios aspectos de la producción contemporánea. Su trabajo artístico ha sido presentado en exposiciones nacionales e internacionales como “Word is Work” (Galería Kwadrat, Berlín, 2010), “Una Fábrica, una Máquina, un Cuerpo” (Panera, Lleida, y MUAC, México DF, 2009); “Glaskultur” (Koldo Mitxelena de San Sebastián, y Panera, Lleida, 2006), o “Outsourcing” (Instituto Internacional de Artes Visuales, Londres, 2002). Es autor de también de varios artículos y del ensayo Arte y postfordismo: Notas desde la Fábrica Transparente (Trama, 2007). Fue uno de los impulsores del proyecto ‘Academy Commons’, una herramienta de conexión de espacios de producción e investigación de conocimiento surgida de la toma de conciencia respecto a las transformaciones y conflictos que están teniendo lugar en la educación avanzada.

Siempre preocupado por la generación del debate como forma inteligente de cruzar miradas y encontrar respuestas, Octavi Comeron ha trabajado defendiendo los procesos críticos de reflexión colectiva, a la vez que explorando la propia noción de lo común. Poco partidario de las certezas, sabía que toda crítica tenía que incluir un análisis sobre la propia mirada. Consciente como era de la relevancia de la transparencia, entendida como ‘forma de legislar sobre el visible y el invisible’, su obra discurría alrededor de los usos de la noción de arte, sobre el sistema productivo y la función de las imágenes, y sobre la práctica artística como práctica a la vez estética y política.
Octavi se movía en el mar de fondo, explorando el por qué de las olas, curioso y generoso, compartiendo aquello que encontraba. Sus reflexiones se cocinaban a fuego lento y duradero, exquisitas, como él siempre hacía las cosas. Amigo de la conversación lenta, acompañada cerveza y ducados, siempre quiso averiguar los procesos que hacen posible las cosas. Así, sus aproximaciones a cuestiones como la condición del trabajo artístico, el estatus de las obras de arte en una sociedad de mercancías, o la naturalidad con que se presenta la desposesión cultural, se han convertido, poco a poco, como hacía él las cosas, en referencias para muchos de nosotros, los viejos y los jóvenes.
Su compromiso con el tejido artístico no sólo pasaba por su participación activa en la Ejecutiva de la AAVC y en la Fundación AAVC-Hangar, de donde era patrón, sino también por su constante tarea en plataformas colectivas de acción y reflexión social. Su labor también se extendía a la docencia, a la Facultad de Bellas artes de la Universitat de Barcelona y a la Escuela Bau.
Octavi ya no está. Y se hace extraño porque siempre estaba ahí cuando hacía falta.
Adiós compañero, navega como quieras que siempre tendrás un puerto amigo. Gracias por haber sabido mantener aquellos secretos que hacen posible la amistad, la intimidad; y también por escribir aquellos textos inacabados, abiertos, como a tí te gustaba, trabajos que has iniciado y de los cuales no sabemos si estaremos a la altura de acabar.
Adiós amigo, nos va a faltar tu mirada sobre el mundo, sobre las artes y sobre nosotros. Confiamos haber entendido la última lección de entereza y optimismo que nos regalaste.

“O. Abril, M. Anson, T. Badia, J.L. Marzo, M. Romaní, Q. Tarrida, en nom de tots els seus amics.”

Su web: http://www.octavicomeron.net

Su blog: http://lafabricatransparent.blogspot.com.es

Projecto ac_: http://academycommons.net

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s